‘Gecondoleerd’

‘Gecondoleerd’

Wanneer iemand in je nabije omgeving komt te overlijden, wil je natuurlijk de nabestaanden een hart onder de riem steken en laten weten dat je aan hen denkt. Traditioneel doen we dit door een kaartje te sturen, een snelle sms of een online condoleance.

Bij de uitvaart geven we dan weer bloemen om de overledene in de bloemetjes te zetten.
Allemaal heel mooie gebaren natuurlijk, maar misschien wil je wel eens iets anders geven, iets waar de nabestaanden écht iets aan hebben?
Wij lijsten enkele mogelijheden op, kijk snel
Traditie

Traditie

Traditiegetrouw geven we bloemen. Een mooi bloemstuk vergezeld van een lintje met pakkende tekst en de namen van de donateurs. Eén enkele bloem zonder kaartje of lintje, want less-is-more.

Dit kan natuurlijk, maar hou rekening met de wensen van de nabestaanden. Soms zie je de vermelding 'geen bloemen of kransen' omdat de familie de urne thuis wil bewaren en geen plek weet met al die mooie bloemen of misschien hield de overledene gewoon niet van bloemen.

Informeer ook steeds naar de wensen over de kleuren of uitvoering. Best is even contact op te nemen met de begrafenisondernemer om hierover meer te weten te komen.

Zorg ook altijd dat je nooit het budget of de grootte van de bloemstukken van de naaste familie overschreid. Dit is nogal genant en komt niet altijd respectvol over.
Een deelnemingskaart

Een deelnemingskaart

Je kan ook een kaartje afgeven op de uitvaart of opsturen naar de naaste familie. Hierop kan je een pakkende tekst schrijven, een herinnering delen of laten weten dat je er voor de nabestaanden bent.

Het is een traditie in onze regionen en we zien op héél wat uitvaarten héél veel kaartjes. Het is dan ook belangrijk dat je duidelijk aangeeft van wie het kaartje komt. Je kan bijvoorbeeld signeren met 'vanwege Maria en Jos', maar maak je er dan wel van bewust dat de familie wel meerdere Maria's en Jossen kent en zet even je adres en/of contactgegevens erbij.
Helpen

Helpen

Waarom steek je geen handje toe in het huishouden? Trek er met de weduwe of weduwnaar eens op uit, help een handje bij inkopen doen, ga gewoon wandelen of maak een lekkere maaltijd klaar.

Je mag jezelf natuurlijk ook niet opdringen, maar iemand die plots alleen komt te staan is altijd geholpen met een gezellige babbel, een luisterend oor of gewoon een stille aanwezige.

Je zal zien dat hij of zij hier héél veel aan heeft en nooit zal vergeten dat jij er was op die momenten dat hij of zij het even moeilijk had.
Delen