Aanmelden

Wapenstilstand 2018

 

De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en van de hele wereld. "Meer dan welke moderne oorlog ook, leef '14-'18 in de herinnering voort als het ultieme voorbeeld van onevenwicht tussen inzet en kosten.

Het is de oorlog van de 'opgeofferde generatie', opgeofferd voor iets dat achteraf niet meer zo goed te achterhalen is" (Sophie De Schaepdrijver). Ondanks het feit dat de laatste menselijke getuigen overleden zijn, blijft deze oorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land.

België speelde een belangrijke rol in deze oorlog, niet in het minst door de moedige weerstand van onze soldaten bij de Duitse invasie. "Poor little Belgium" had de bewondering van de hele wereld verdiend.

In Luik, op 4 augustus 2014, en in nieuwpoort en Ieper, op 28 oktober 2014, vonden nationale herdenkingsplechtigheden plaats in aanwezigheid van talrijke buitenlandse staatshoofden. Die plechtigheden werden opgeluisterd met symbolische artiestieke optredens en werden bijgewoond door honderden Belgische en buitenlandse journalisten die een internationale uitstraling gaven aan deze herdenking.

Vandaag op 11 november 2018, zal de plechtigheid in Brussel de nationale herdenkingen afsluiten.

Ook wij van uitvaartcentrum.be, staan vandaag even stil bij de grote verliezen die zijn geleden tijdens de grote oorlog.